Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda doğal ortamda (Free Range) beslenme imkanı olan tavuklara ait yumurtaların besleyici içeriğinin kafes sisteminde (Klasik Yöntem) üretilen yumurtalara kıyasla daha üstün olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmalarda doğal ortamda beslenme olanağı olan tavukların yumurtalarında daha yüksek düzeyde Omega 3, A ve E vitamini ve daha düşük seviyede toplam yağ, doymuş yağ, kolestrol ve Omega 6 bulgularına rastlanmıştır.

Doğal ortamda ve açık havada gezinerek free-range sisteminde beslenme imkanı bulan tavukların yumurtalarının sarısı genellikle açık renk olmaktadır. Kafes sisteminde yetiştirilen tavukların yumurtalarının sarısı ise genellikle turuncu renge daha yakındır. Yumurta sarısının rengi tavuğa yedirilen yeme karıştırılan maddelerle (örneğin, pul biber ve sarı pigmente sahip gıda katkıları vb) de ayarlanabilmektedir. Yumurtanın doğallığını bozmamak adına tesislerimizdeki tavukların daha turuncu renge çalan yumurta sarısına sahip yumurta vermesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır. Doğal ortamda gezinerek beslenme imkanı bulan tavukların yumurtalarının sağlıklı olmalarının yanısıra daha lezzetli olduğu da bilinmektedir.

Kafes sisteminde yapılan yumurta üretiminde tavukların hareket edememekte, verimlilik artırma kaygısıyla doğasına aykırı bir şekilde tavuklar bir günde birden fazla yumurta üretimi için strese sokulmaktadır. Söz konusu stres ise yumurtanın tadını olumsuz yönde etkilemektedir. Stres, hareketsizlik, yeterli oksijen alınamaması, havalandırmanın yetersizliği nedenleriyle kafes tavuklarının bağışıklık sistemleri gezinen tavuklara kıyasla daha zayıf olabilmekte ve bu durum ise antibiyotik kullanım olasılığının yükselmesine yol açabilmektedir.